Včelia oáza na Mašekovom mlyne

 

Dezinfekcia úľových rámikov

Dezinfekcia úľového prostredia a rámikov je dôležitá pre zdravý rozvoj včelstiev. Pôsobí preventívne proti rozšíreniu chorôb, ktoré atakujú oslabené včely. Po zúžení včelstiev na jeseň nám zostali voľné rámiky s vystavaným dielom. Voštinu sme vyrezali a vyvarili vo vodnej lázni. Horúca voda roztaví vosk, ktorý je ľahší ako voda, a preto sa zhromažďuje na hladine. V priebehu procesu tavenia vyplávajú na povrch aj väčšie nečistoty, ktoré odstránime kovovým sitkom. Po vychladení vosk na hladine ztuhne a vytvorí súvislý "koláč". Po dôkladnom prechladení, ktoré trvá najmenej 24 hodín, zahrejeme vodu, aby sa voskový koláč uvoľnil od stien kotliny. Opatrne ho potom pri vylievaní zvyšnej vody z kotliny vyklopíme a oškrabeme spodnú stranu koláča, kde sa usadili zvyšné nečistoty zo včelích košieľok. Existujú aj ďalšie spôsoby získavania vosku z plástov na ďalšie spracovanie. Najjednoduchšia metóda, ktorá využíva slnko ako zdroj energie je slnečné tavidlo. Voskové dielo roztopí vysoká teplota, ktorá sa nakumuluje v uzavretom priestore pod priamym slnečným svetlom.

rámiky pred dezinfekciou vyvaríme vo vriacej vode
rámiky pred dezinfekciou vyvaríme vo vriacej vode
kotlina s roztokom je osadená v plechovom sude
kotlina s roztokom je osadená v plechovom sude
sušiace sa rámiky
sušiace sa rámiky

V zimnom období pristupujeme k dezinfekcii úľových rámikov pomocou 5%-ného roztoku lúhu sodného (zaužívaný názov pre hydroxid sodný - NaOH). To znamená, že v našej kotline rozpustíme v 40 litroch vody 2 kilogramy granulovaného lúhu. Rámiky očistené od propolisu a väčších zbytkov voštiny ponoríme do vriaceho roztoku. Pri manipulácii je treba dávať pozor na oči a na obmedzenie kontaktu roztoku s pokožkou. Očistené rámiky necháme oschnúť na vzdušnom priestranstve a až potom suché ich odkladáme na ďalšiu manipuláciu.   

pri práci s luhom je nutné používať ochranné pracovné prostriedky
pri práci s luhom je nutné používať ochranné pracovné prostriedky

Vytvorené: 27. Január 2008   Autor: michal

Diskusia

www